Направљено да траје

Занат је реч турског порекла (sanat) и означава вештину, способност, струку, занимање, мајсторију, а односи се на знања и вештине, тј. људске делатност које се баве производњом, прерадом или услугом, као и одржавањем и поправком одређених полупроизвода и производа. Људи који се баве овим специфичним вештинама и занимањима називају се занатлије.

Човек је временом, у складу са својим потребама, усавршавао и развијао знања, вештине и технике. Цивилизацијски развој утицао је позитивно на експанзију занатске производње али је са друге стране и довео до њиховог нестајања услед индустријске револуције.

У целом свету, у складу са природним, културним и другим условима развијали су специфични занати. Такав је случај био и у књажевачком крају. Све до 70-их година 19. века највећи број заната обављало је турско становништво. Након ослобођења од Турака 1833. године ова ситуација се убрзано мења те је забележен све већи број занатлија српског, ромског и другог порекла.

У Књажевцу је већ средином 19. века забележено више десетина различитих заната и велики број мајстора, калфи и шегрта као и десетак еснафа. Велики број заната односио се на домаћу текстилну радиност, прераду вуне, коже и израду предмета од вуне, коже и текстила али и израду алата и других предмета од метала и дрвета, као и других потрепштина за кућу и свакодневне активности. Књажевац је ипак најпознатији по производима од вуне – двопређним чарапама и тканим ћилимима, интересантној и богато израђеној народној ношњи, традиционално рађеној грнчарији, предметима од коже…

Исплетена бајка о двопређним чарапама

Двопређно плетиво на просторе Балкана донели су Словени. Истраживачи сматрају да је оно у нешто другачијем облику распрострањено широм евроазијског простора.

Основу плетива чине две нити црне и црвене боје, које формирају основну шару. Јарке природне боје уводе се касније и користе се за богате украсе. Плету се на пет игала, од врха стопала, тј. прстију па према пети, а затим се прелази на горњи део чарапе. Због чврстине плетива, нису израђиване дечије двопређне чарапе већ само мушке и женске, које су се, осим у величини, разликовале и по дужини и шари. Чарапе имају две зоне које носе специфичну орнаментику – стопало и горњиште. Зона прстију асоцира на врх опанка, док се на делу риса, листа и потколенице разликују широка декоративна поља са богатом орнаментиком. Двопређне чарапе су биле важан део ношње становника књажевачког краја и представљале су луксузан предмет, чиниле су део мираза, као и део опреме која је пратила покојника.

Осим што представљају изузетан производ домаће текстилне радиности које су стварале неуке и неписмене плетиље, сељанке и домаћице, оне су и несвакидашњи извор за проучавање орнаментике и мотива.

Данас веома мали број жена зна да плете у овој техници због чега се организују различити програми обуке како би се сачувало ово драгоцено културно благо и нематеријално наслеђе. У Завичајном музеју Књажевац чува се јединствена збирка двопређних чарапа. Формирали су је професори Видосава и Светозар Поповић. Збирка данас има преко 600 примерака чарапа, руком рађене албуме цртежа и орнамената у боји, и око 1000 табли са орнаментима пренетих са чарапа.

Од злата нити

Поред манастирског веза и веза на средњовековним дворовима, у Србији се неговао и народни вез. Златне руке наших домаћица на селу али и мушкараца занатлија, а нарочито терзија у градовима, стварале су читаве фантастичне светове извезене свиленим, вуненим, памучним, кожним али и златним и сребрним нитима, како на одевним тако и на декоративним и употребним предметима. Вез није био само декоративни елемент на одећи. Он је указивао на друштвени и материјални статус, географско порекло, националну припадност… Мотиви су били геометризовани, биљни, животињски, најчешће везени на памучној или ланеној подлози вуненим и памучним концем али и уз употребу манистри и других украса. За израду посебних декоративних украса – гајтана коришћена је и метална нит сребрна или златна срма и ову врсту веза израђивали су за то обучени мајстори. Вез је рађен по броју (нити) или по писму (шеми трукера) у неколико боја или белим концем. Од бојених конаца израђиване су везене апликације које су коришћене за покућство и различите украсне предмете. Крајем 19. и почетком 20 века део основног образовања девојака јесте и познавање разних врста домаће текстилне радиности али неизоставно веза. Веште везиље надметале су се у својим способностима, како у квалитету израде и техници тако и у маштовитости и лепоти везених предмета.

Од снова саткано

Ткање је једна од најстаријих техника домаће текстилне радиности позната још из периода праисторије. Ово је технолошки поступак који подразумева поступак преплитања најмање два система нити (основе и потке) под правим углом. Постоје различите технике ткања које у зависности од начина укрштања овда два или више система нити утичу на изглед и друге карактеристике тканине. Ткање се некада вршило мануално са и без ткачког стана, тј. разбоја који може бити хоризонтални и вертикални, стони или ножни, док индустријска револуција и у производњу текстила уводи механизацију те се данас израда текстила најчешће врши на великим индустријским разбојима на струју. У Србији, па и у књажевачком крају ткање је чинило највећи део текстилне радиности. Овом техником израђиване су најразличитије тканине од којих су се правили одевни предмети, покућство, судови… Техником ткања, ручно, а без разбоја израђиване су рогоже, прве простирке за спавање. На вертикалним разбојима прављене су углавном грубље тканине за подове и покривање док се касније уводе и чешће користе хоризонтални разбоји који су се у књажевачком крају називали сане, сана или стативе.

Разбоји имају основне елементе и делове који се другачије називају у различитим деловима Србије. На разбојима су израђиване различите врсте тканина за покућство попут покровица, черги, сламарица, поњава, простирки-чаршава пртених од конопље или лана, али јастука, ћилима од вуне, зидњака, прекривача, поњава и др. Техником ткања израђиване су тканине за израду одеће и то пртени постав од лана или конопље за женске и мушке кошуље, мелезни постав као мешавина пртеног предива и памучног, памучни постав који може бити веома фине израде попут српског платна. Поред ових нешто финијих тканина за горње одевене предмете ткане су и тканине од вуне попут нешто грубљег клашња за панталоне и одећу старијих људи и нешто финијег шајака ваљаног у ваљавицама.

Прела и посела

Међу бројним ручно израђеним предметима од дрвета коришћених у свакодневном животу попут троношки, софри, трпеза, лопара, чуркала, наћви издвајају се само неки који постају и предмет фине обраде наивних уметника сеоских занатлија. Један од ових предмета јесу шкриње за чување девојачке спреме и предмета домаће текстилне радиности уз које су девојке и жене на селу проводиле дуге зимске дане испредајући своју будућност и на јави и у сновима. Украшене у дуборезу биљним и животињским али и апстрактним геометријским мотивима, розетама и различитим симболима који би требало да обезбеде сигурност и срећу својим власницама. Ове шкриње често су биле осликане, али и гвожђем оковане, скривене у девојачким собама као трезори највећег блага и свих снова ових младих жена. Други веома занимљив предмет који су најчешће користиле жене на селу а у процесу орбаде вуне јесте преслица. Овај предмет су за своје жене, мајке, сестре, рођаке, израђивали сељаци, чобани у природи док су напасали стоку или у току зиме уз топло огњиште у „ижи“. Било је и оних мајстора за израду преслица који су поред потребе да опскрбе жене у свом окружењу ове предмете правили и из наклоности ка народном стваралаштву.

Занимљиво је да су их жене за време прела и посела често држале у рукама или док су проводиле време у пољу пазећи стоку. Преслице су имале најразличитије облике и биле су намењене преради нити биљног али и животињског порекла те су се користиле за производњу предива од вуне, копље, лана али и најфинијих нити за вез. Прављене су најчешће од буковог или јаворовог дрвета. Углавном су украшаване разним врстама резбарења урезивањем, исецањем, бодењем, ровашењем, нагоревањем и сл. и то разним ситним ножевима, сечивима и длетима… Најчешћи мотиви су из природе, разне пице, животиње, биље, мада су честе и розете и другу геометријски мотиви. На преслицама се могу наћи разна државна знамења, грбови, ликови хероја, непознатих мушкараца и жена, поља за фотографије, иницијале и поруке. Некада се на преслици нађе и огледалце али и други украси од перли и обојених стакала. Преслице су понекад биле и бојене јарким бојама.

Зови ме и Грне само ме не разби

Грнчарство, познато и као лончарство или народна керамика јесу називи за стару вештину израде судова различитог типа (за чување, ношење и транспорт намирница, хране, течности и др.) од глине која може бити различитог квалитета и боје (од беле, преко сиве, црне, жућкасте, браон и црвене). Мајстори који се баве овим занатом називају се грнчари, лончари или керамичари. Грнчарство је био један од најраспрострањенијих заната у Србији а у књажевачком крају овај занат се развио под утицајем мајстора грнчара из пиротског краја који су са собом донели технику, вештине, алате и називе. Међу балканским грнчарима, па и онима у Књажевцу, примењиване су различите технике те можемо разликовати грнчарију рађену руком, рађену на ручном колу, на ножном колу и грнчарију рађену из калупа. Један од најстаријих начина ручне израде је из кугле, али је могуће облике формирати и на друге начине слагањем различитих елемената од глине и њиховим спајањем и обликовањем. Један од најпознатијих ручно рађених производа од глине у књажевачком крају јесте такозвана „женска црепуља“. У књажевачком крају заступљена је производња грнчарије искључиво на ножном точку или колу. Грнчарска радионица углавном је имала два до три дела, део радње за излагање и продају, радионицу са тезгом и точком и другим алатом попут млина за млевење глине и др. алата за обраду и украшавање и задњег дела са делом за сушење и печење грнчарије у зиданој пећи тј. „фуруни“. Грнчарија у калупу обично је рађена техником квечовања, тј. утискивања или изливањем у гипсане калупе. Општи народни назив за посуду од глине у нашем крају је грне, а неки од најчешће коришћених производа од глине јесу пљоска, кондир, тестија, буклија…