Музејски бонтон

Као и на другим местима али и разним приликама у животу, и у музеју постоје одређена правила лепог понашања, такозвани музејски бонтон.

Прва и важна ствар коју треба да знамо јесте да морамо да водимо рачуна о сопственој безбедности као и безбедности других људи али и музејских предмета, уметничких дела и других артефаката, који имају велики значај и вредност за друштво и који се чувају и излажу у музеју, најчешће и великим стакленим витринама. Због тога се у музеју не трчи, нити гура. По уласку у музеј нарочито ако се крећемо у групи важно је послушати упутства лица које нас сачекује на улазу или на билетарници музеја. На информативном пулту-билетарници можемо купити карту, узети мапу музеја са означеним деловима поставке, можемо узети неки од модерних аудио/видео и сл. интерактивних електронских водича (посебни уређаји, таблети) или преузети апликације за паметне уређаје, купити сувенир, водич кроз музеј или неку другу публикацију.

Важно је знати да се у музеју може слободно кретати у за то означеним деловима а према сопственом интересовању и да се можемо у поставци задржати онолико колико нам прија. Наравно увек треба водити рачуна и о другима. Немојте никада викати, довикивати се, користити мобилни телефон и говорити у глас са водичем или кустосом. Немојте стајати близу витрина и дела јер ћете тиме онемогућити друге људе да уживају у музеју. Све предмете у музеју треба гледати са раздаљине од барем једног метра а повремено, на кратко прићи на безбедну удаљеност од око 50 цм и погледати детаљније. Немојте предуго стајати пред неким делом, дозволите другима да уживају као и ви.

Питајте водича или кустоса шта вас занима онда када он заврши своје излагање или вам то сам понуди. Трудите се да и од водича или кустоса будете одаљени макар пола метра. Користите клупе и други мобилијар за седење, наравно само онај који је за то намењен. Једно од важних музејских правила је да се изложени предмети не додирују осим ако није другачије назначено. Никада се не померају траке, канапи или други граничници који обезбеђују предмете или блокирају пролаз. Ако вас нешто збуњује или мучи, најбоље је да питате прво службено лице које видите. Водите рачуна о томе да многи музеји затварају своја врата за посетиоце барем пола сата пре званичног затварања, као и да многи музеји код нас и у свету понедељком нису отворени за посетиоце. Не треба наглашавати да се храна и пиће не могу уносити у музеје, али не брините, навећи број музеја има сјајне кафетерије и ресторане… Многи музеји су бесплатни за све или за поједине категорије посетилаца. У сваком случају увек проверите да ли је потребно да купите карту.