Мирис дуња са бакиног ормара „Рецепт из бакине кухиње“

„Китникес“, односно сир од дуња, посластица је невероватног мириса али и укуса. Иако је у наше крајеве рецепт за китникес стигао из Аустроугарске преко Војводине, како је у нашем крају било пуно дуња и овде се поред слатка и сулца правио готово у свакој кући у вароши.

Потребни састојци:

  • 1kg дуња
  • 800g шећера
  • 1 лимун

Начин припреме:

  • 1.

    Дуње опрати, ољуштити или не (по укусу) и исецкати на коцкице.
  • 2.

    Затим се дуње кувају у води са соком од лимуна.
  • 3.

    Кад су скуване, дуње добро изгњечити, односно испасирати а затим даље кувати са шећером уз стално мешање, све док се маса не стегне и буде веома густа (око 2 сата). Искусне домаћице и наше баке кажу да су дуње скуване када за варјачом у маси остаје празан траг. Неке домаћице у китникес додају и млевене орахе или лешнике али то је ствар укуса. Некада су ораси били скупоцена храна и нису се тек тако могли наћи у свим приликама.
  • 4.

    Добро укувана, густа маса излива се у плех или модлу која је претходно поквашена или подмазана уљем.
  • 5.

    Кад се охлади, остави се неколико дана да одстоји. Китникес можете сећи по жељи.