-
1.
Дуње опрати, ољуштити или не (по укусу) и исецкати на коцкице.
-
2.
Затим се дуње кувају у води са соком од лимуна.
-
3.
Кад су скуване, дуње добро изгњечити, односно испасирати а затим даље кувати са шећером уз стално мешање, све док се маса не стегне и буде веома густа (око 2 сата). Искусне домаћице и наше баке кажу да су дуње скуване када за варјачом у маси остаје празан траг. Неке домаћице у китникес додају и млевене орахе или лешнике али то је ствар укуса. Некада су ораси били скупоцена храна и нису се тек тако могли наћи у свим приликама.
-
4.
Добро укувана, густа маса излива се у плех или модлу која је претходно поквашена или подмазана уљем.
-
5.
Кад се охлади, остави се неколико дана да одстоји. Китникес можете сећи по жељи.